5 sposobów na kreatywne zastosowanie orzechów!

5 sposobów na kreatywne zastosowanie orzechów!

Orzechy są zdrową przekąską i doskonale smakują nawet bez żadnych dodatków. Garść nerkowców lub kilka orzechów włoskich to idealny dodatek do śniadania lub szybka przekąska w szkole, pracy lub po treningu. Jak jednak wykorzystać orzechy w bardziej kreatywny sposób i umiejętnie wpleść je do codziennej diety pod różnymi postaciami? Oto kilka pomysłów i przepisów z wykorzystaniem różnych orzechów:

Migdały blanszowane

Migdały blanszowane (https://www.bee.pl/targroch-migdaly-blanszowane-1-kg_p997648.html) to wersja tych smacznych orzechów pozbawiona skórki. Idealnie sprawdzą się one jako dodatek do każdej sałatki oraz składnik domowych batoników, ciasteczek, a w wersji mielonej spełnią funkcję pysznej i pożywnej mąki migdałowej idealnej do wypieków ciastek i tortów.

Orzechy laskowe, piniowe i włoskie w sałatkach

Taka mieszanka idealnie sprawdzi się jako posypka do sałatek. Sałatka na bazie sera koziego, pleśniowego oraz gruszek lub pomarańczy i kurczaka to wprost wymarzona baza do użycia prażonych lub po prostu łuskanych orzechów. Taka mieszanka wzbogaci smak, wygląd oraz wartości odżywcze sałatki. Dodatkowe użycie nasion lnu, kozieradki lub sezamu także korzystnie wpłynie na potrawę.

Dania mięsne z orzechami

Orzechy są także wspaniałym dodatkiem do pierogów z ricottą lub jako nadzienie do mięsnych roladek – np. z drobiu. Takie przepisy są urozmaicone i spełniają wymagania fanów nowoczesnych trendów kulinarnych. Idealnym przepisem dla miłośników orzechowych smaków jest także sphagetti z sosem z pesto oraz orzechami włoskimi i np serem ricotta lub feta.

Orzechowe musli na śniadania i nie tylko

Dodatek orzechów do owsianki lub płatków kukurydzianych to popularny sposób na wzbogacenie smaku oraz wartości odżywczych śniadania. Aby potrawa miała jeszcze lepszy wygląd można dodać migdały, nerkowce, orzechy włoskie dopiero po przyrządzeniu dania i udekorować nimi wierzch miski lub talerza. Idealnie sprawdzą się również w musach na bazie bitej śmietany, mleka kokosowego lub innych kremach o smaku czekoladowym, rumowym lub waniliowym. Orzechy z jogurtem także smakują wspaniale.

Filet rybny pod orzechową pierzynką

Ryba pod orzechową pierzynką to ciekawa propozycja dla fanów orzechowych inspiracji. Osuszony filet wystarczy tylko obsypać solą lub pieprzem, posmarować odrobiną majonezu i posypać mkeszanką rozdrobnionych orzechów i bułki tartej. Tak przygotowana ryba ląduje w piekarniku i po kilkunastu minutach jest soczysta i chrupiąca. Podobną posypkę można zastosować także do fasolki szparagowej, pieczonych warzyw oraz oryginalnej pizzy z dodatkiem serów, rukoli oraz gruszek lub mandarynki i kurczaka.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez azerbaijan_stockers - pl.freepik.com